SJUKDOM-DÖDSFALL

SJUKDOM  och  DÖDSFALL

Många pensionärer föredrar att tillbringa vintern här nere i södern, vilket innebär att genomsnittsåldern är ganska hög. Tack vare att det hela tiden finns färska frukter och grönsaker, solen och ljuset, den gemytliga samvaron och det rika kulturlivet så känns det som att vi lever lite längre. De som varit här många år menar med bestämdhet att man lever längre i solen.

 

Färsk vitlök håller förkylningar borta till exempel, men trots att vi lever sunt så kan man ändå bli sjuk. Absolut enklast om man känner sig dålig, är att ta en taxi tel:   958 63 00 17, till Centro de Salud, antingen i Almuñécar eller i La Herradura. Ta med passet och det blåa EU-kortet. Läkarna avgör om man är sjuk och behöver vård, och då blir det en transport till lasarettet i Motril, eller kanske det räcker att skriva ut ett recept på lämplig medicin. Det finns alltid nattöppna apotek så det går att få sin medicin hela dygnet. Taxi vet vilka Farmacias/apotek, som är öppna.

 

Är man tvungen att åka till Motril som är vårt närmaste sjukhus, Santa Ana, så är det bra att ha med en vän som kan spanska. Tolk finns på www.hitta.almunecar.se. Är risken stor att man blir inlagd, så tag med lite pengar.

 

Vill man konsultera läkare, så skall turister kontakta privata läkare. Finns på www.hitta.almunecar.se. Är man resident så gäller Centro de Salud och Tarjeta Sanitaria, som då är gratis.

 

Viktigt att veta är att sjukvården är betydligt bättre här nere med mycket kortare behandlingstider och inga sjukvårdsköer. MEN kommer man upp på sal, så förväntas det att en anhörig finns till hands, hela tiden, och som till och med kan stanna över natten. Det fungerar så i Spanien. Ingen betjäning alltså.


Har man en privat sjukförsäkring, vilket inte alls är nödvändigt, så kan man begära att flyttas till ett privat sjukhus. Kontakta i så fall:

SOS Internationals larmcentral, telefon +45 7010 5050.

 

Är man ensam, och hyr eller köper en fastighet, så är det viktigt att ha ett socialt nätverk. Träffas varje dag, eller ringer varandra för att ha kontroll. Lägg gärna mobiltelefonen på nattduksbordet. Ha pass, EU-kort och förteckning på mediciner liggandes framme. Vem kan låsa upp om du inte kan öppna?


Dödsfall

 

Med en hög ålder bland oss pensionärer så kan ibland hända det som inte får lov att ske. Att någon avlider. Dödsfall heter FALLECIMIENTO. Då är det viktigt att ha pratat igenom hur man vill ha det, innan. Skriv en PREVIOS PLAN, typ Vita Arkivet, www.fonus.se (vilket man även kan fylla i, oavsett i vilket land man vistas och avlider). Detta är något man inte gärna vill göra, men underlättar så mycket för anhöriga. I Planen kan man skriva in alla sina önskemål: Minnesstund, när, var och hur, med kista eller urna, präst, blommor, musik, slutlig plats eller strö ut etc.

 

Oavsett om man är resident, eller turist som stannar kortare eller längre tid, så bör man skriva ner sina önskemål. Man vet ju inte var, eller när, man dör. Man kan också göra ett avtal med en begravningsbyrå här nere. Välj ut en begravningsbyrå och kontakta dem angående dina önskemål. Meddela andra familjemedlemmar, barn och barnbarn.

 

När en anhörig eller vän, dör på lasarett eller dör i en olycka av något slag, där ambulans eller polis är inblandade, så är första steget redan klart. Likaså när någon dör på ett hotell, så säg bara till i receptionen.

 

MEN avlider någon i hemmet, privat, så skall man ringa 112, som är nödnumret i hela Europa. Telefonisten finns i Granada. Säg: ”Una persona ha muerto”. Uppge namn och adress. Då kommer en läkare och konstaterar dödsfallet. Ta fram passet, EU-kortet, eventuellt försäkrings-bevis, avtalet med din begravningsbyrå, alla eventuella mediciner och annat som läkaren behöver känna till, pacemaker och liknande. Försök även att få tag på en tolk eller någon som pratar spanska. Ring en god vän. Du skall inte vara helt ensam. Ta bort ev smycken, klocka, plånbok, etc, på den avlidne.

 

Man kan även ringa till SOS Köpenhamn om man behöver mer hjälp.

 

Läkaren kontaktar först den begravningsbyrå som man har gjort ett avtal med, ELLER om man INTE har ett avtal med någon begravningsbyrå så blir det Grupo ASV. Familjemedlem måst skriftligen godkänna begravningsbyrån. Därefter ringer läkaren dessutom till polisen Guardia Civil, tel: 00 34 958 63 94 20, som är den polismyndighet som har hand om dödsfall. Det är för att polisen skall känna till när någon avlider OCH konstatera att inget brott har blivit begånget.


Man kan också kontakta vårt konsulat i Malaga (Granada finns inte kvar längre), på mail: info@consuladosuecia.com, eller  på telefon +34 952 604 383 och prata med svensktalande Réka von Pálffy.

 

Begravningsbyrån kommer ganska omgående och tar hand om allting. Man gör tillsammans upp om tid och plats för minnesstund, kremering och överlämnande av urnan och andra praktiska saker. Därefter transporteras kroppen iväg till ett kylrum i väntan på minnesstund med kista eller urna.

Minnesstund kan arrangeras i något kapell, i kyrka eller i avskedsrummet i Tanatorio Crematorio Municipal de Almuñécar vid kyrkogården Cementerio på vägen upp till Jete.

 

Man kan också göra det väldigt enkelt för sig. Ring svenske begravningsentreprenören Johan Pacheco som har tel: 600 701 012 så tar han hand om allting.Kremering

 

Det vanligaste är kremering inom 2-3 dagar om det inte finns andra önskemål. En kremering med allt som hör till kostar cirka 3.000€ (2015) och skall oftast betalas i samband med kremeringen. Då ingår allt.

 

Några dagar efter kremering så levereras en urna med alla nödvändiga papper och dödsattest, som bör visas upp för tullen på flygplatsen och myndigheterna i hemlandet. Det är viktigt att den avlidne dödförklaras även i hemlandet.

 

Det går bra att ta med urnan på flyget för att kunna ha en minneshögtid för släkt och vänner i hemlandet. Vid incheckning skall passet och dödsattesten visas upp. Urnan går som handbagage.

 

Att transportera en kropp i kista på flyget till hemlandet kan bli mycket dyrt, ca 10.000€. I Spanien gäller kremering.

Begravningsbyråer

 

Följande begravningsbyråer utför allt som behövs, transport, kylrum, minnesstund, kremering och dokument plus övriga önskemål. Dessa finns i Almuñécar kommun:

 

- GRUPO ASV SERVICIOS FUNERARIOS, tel: 00 34 958 88 11 65 eller till Fran tel: 00 34 669 88 40 30, www.grupoasvserviciosfunerarios.com 

 

- La Soledad Servicios Funerarios, Avd Principe de Asturias, tel: 958 63 90 01

 

- Zumaquero y Martinez SL, C/Cariñena tel: 958 88 08 15

 

Oavsett vilken begravningsbyrå man väljer så underlättar det att göra upp en PREVIOS PLAN, typ Vita Arkivet, där man tecknar ned alla sina önskemål i samband med dödsfall och begravning.

 

Det finns även möjlighet att ordna en begravningsplats på kyrkogården i Almuñécar El Cementerio på Carretera Suspiro Del Moro, på vänster sida på vägen upp mot Jete, ca 2 km norr om Almuñécar,

 

www.grupoasvserviciosfunerarios.com eller på kyrkogården i La Herradura


Präst

 


Svensk präst finns i Svenska Kyrkan i Fuengirola, tel: 00 34 952 46 58 87. www.svenskakyrkan.se/costadelsol 


Kostnader

 


Oavsett om man är medlem eller ej i svenska kyrkan, så kostar det en summa pengar att bli begravd i Sverige, också. Läs mer på:   


http://www.senioren.se/omvarld-ekonomi/ekonomi-juridik/sa-mycket-kostar-en-begravning/

 

Vid ett avtal med en begravningsbyrå i Spanien kan man börja med att betala av summan 3.000€ (2015). Om man inte har avtal måste summan 3.000€ betalas kontant.

 

Försäkring

 

Som turist i max 6 månader per år kan man teckna en försäkring i sitt hemland. Eftersom det finns många olika försäkringar både i Sverige och i Spanien, så får man hitta en som passar sina behov. Man kan inte försäkra sig mot dödsfall, men däremot mot kostnaderna. Allt beror på i vilken ålder man är och hur länge man har planerat att leva. Kostnaden på 3.000€ skall betalas oavsett om man har försäkring i hemlandet eller ej. Kontrollera vad som ingår i din försäkring.

 

Skrivna och residenta kan teckna försäkring i Spanien,t ex genom www.segurosmeridiano.com/en som man betalar tills man avlider. Gäller bara om man är yngre än 74 år och är fullt frisk vid tecknandet. Det gäller att planera hur gammal man tänker bli.

 

Det finns flera försäkringsbolag som har olika villkor. Jämför! Vad gäller för din svenska försäkring om du avlider i Spanien?

 

Testamente

 

Efter att man skaffat sig ett NIE-nummer och köpt något man måste betala skatt för, scooter, bil eller fastighet, så bör man skriva ett testamente / testamento. Lättast är att ta hjälp av en advokat som lämnar till Notarien för att sedan skrivas under.

 

 

Forskning

 

Det finns även möjlighet att donera sin kropp till forskning för läkarutbildning. Antingen ringer man Facultad de Medicina de Universidad de Granada på tel: 958 24 35 04, 958 29 18 34 eller maila på: facmed@ugr.es eller åka till sjukhuset på Avenida de la Investigación 11, 18016 Granada, för att skriva ett avtal.


Man kan även donera organ, Donación de Organos. Detta måste göras klart innan dödsfallet. Det innebär att man lämnar kroppen och inte får någon aska eller urna tillbaka.

 

Användbara länkar:

 

www.begravningssidan.se/vad-hander-vid-dodsfall-utomlands

 

www.begravningar.se/planera-begravning/vanliga-fr%C3%A5gor-och-svar