BRA ATT VETA

BRA ATT VETA

Varför inte ta en tur med de små blå stadsbussarna? Perfekt för dig som är ny och vill uppleva en rundtur och se hela, eller delar av kommunen. Det finns 5 st olika linjer. Samtliga bussar startar enligt tidtabell/horario för vinter/invierno, från Plaza de la Carrera och kommer tillbaka till samma plats.

 

Du kan gå på bussen på en hållplats utefter linjerna. Tänk på siestan kl. 14.00-17.00! Till och med bussarna har siesta!!


OBS 5 lineas de bus urbano

 

Linje 1    heter Circular och går västerut till Cotobro och vänder direkt.

Linje 2    går till Marina del Este och La Herradura (grannbyn väster om Almuñécar) och vänder direkt.

Linje 3    går till Velilla, längst österut och vänder.

Linje 5    går norrut till kyrkogården/cementerio och vänder i Torrecuevas


STORA BUSSTATIONEN

 

Busstationen ligger i centrum och tidtabellen får du på: www.alsa.es eller genom att gå in på bussterminalen. Biljett köper man alltid innan! Gärna någon dag innan. Om det inte finns någon busstation (t ex i La Herradura) så köper man biljett på bussen. Om du har väskor i bagagerummet på bussen, så passa noga på att inte någon annan får med sig dina väskor vid hållplatserna utefter vägen.


TAXI

Här stoppar man inte någon taxi på gatan. Det finns 2 st uppställningsplatser/paradas, vid busstationen och på Avd Juan Carlos I. I La Herradura finns taxi på Paseon.



Svårt att förstå spanska?

46 miljoner i Spanien pratar spanska, så då kan det ju inte vara så svårt. Man kan ta datorn till hjälp. Det finns ett bra översättnings-program www.translate.google.se, som är perfekt. Där kan du skriva in och få reda på vad det står på receptet, medicinen, parkeringsböterna, papper från myndigheter, matsedlar och alla andra möjliga meddelanden. Skall du förnya ett recept, eller förklara en sjukdom, köpa något speciellt, be om en tjänst, beställa en viss maträtt eller vad som helst, så skriv ner översättningen och visa upp. Allt blir så mycket lättare då.

 

Om du blir sjuk.

Skulle man av någon anledning bli akut sjuk, så är det bäst att ringa efter en taxi på

tel: 958 63 00 17,  670 99 52 57.

 

Åk till ”saluden”. Tel: 958 64 97 63. Där gör man en första kontroll och är det illa så bär det av till lasarettet i Motril.

 

OBS. Ta alltid med dig ditt sjukförsäkringskort (blåa EU-kortet) och pass och gärna lite pengar. Spara kvittot på taxin och andra utgifter. Finns det tid över så ta fram översättningsprogrammet,  www.translate.google.se, och försök att skriva ner din sjukdom eller var du har ont.

AMBULANS

Är det så illa att du behöver en ambulans, så ring 061.

 

Om det är allvarligt så kontakta SOS-International.

Ring +45 70 10 50 55 eller

+45 70 10 50 50 om det är riktigt akut. Har du bara funderingar så maila din fråga till: sos@sos.dk

 

Om du har en försäkring så kontrollera att den gäller i Spanien och för hur lång tid.

Har du köpt Europeiska tilläggsförsäkringen, så ring +46 8 454 34 34 (dygnet runt) INNAN du kontaktar läkare. Hjälp finns även i Malaga:

952 44 34 40

 

Läkarvården är väldigt bra i Spanien. Odiskutabelt. Men när det gäller den omvårdande delen på lasarett, tiden i salen, så förväntas det att en anhörig stannar hos den sjuke och hjälper till. Man kan även få en säng till den anhörige. Det är helt okej att vara med hela tiden i salen. Skulle det vara så illa att någon dör hemma i lägenheten, så måste man ringa till polisen, som skall konstatera om det varit en naturlig död eller ej. Kremering sker inom några dagar och kan nog vara ett bra alternativ, eftersom det är väldigt dyrt att transportera hem en kista. Se vad som ingår i din försäkring. Läs mer på sidan: SJUKDOM OCH DÖDSFALL


APOTEK

Apotek heter Farmacia och något av alla apoteken är alltid öppet dygnet runt. Det går alltså att få medicin när som helst på dygnet. Ring efter en taxi och säg FARMACIA, så kör bilen dit och du får din medicin.

 

Anteckna namnet på dina eventuella mediciner och skriv in i passet. (Eftersom det inte stämplas längre så finns det gott om plats). Passet har man ju alltid med sig. Det är en identitetshandling. Körkort gäller inte som ID


PENGAR

Många undrar om man skall växla pengar innan man kommer hit eller ta ut i automat. Det finns en gyllene regel som säger att man inte skall ha för mycket pengar på sig eller ha med sig. I Almuñécar finns det många olika banker och därför ganska så många bankautomater, som inte är lika. Man måste vara på sin vakt efter uttaget när automaten ställer frågor. ”Vill du göra ett uttag till?”

 

Är du osäker, så be att någon följer med dig. Välj din favoritautomat och se till att inte någon okänd står för nära dig, när du gör ditt uttag. Välj språk. Ibland kan automaten fråga om du skall göra fler uttag. Rött är nej och grönt är ja. Undvik att ta ut pengar sent på kvällen. Gör hellre fler mindre uttag. Många företag och affärer tar hellre kort än handskas med pengar. Vänta vid automaten tills du ser att allt är avslutat. Visa inte hela omvärlden att du har en plånbok, utan stoppa de nya pengarna och kvittot direkt ner i fickan.

 

Växlar man pengar i hemlandet, så tag inte med sedlar större än max 50 €uro. Affärer och restauranger har ofta svårighet att växla större sedlar.

 

Glöm aldrig detta:

När du är ute och går, så ha aldrig mer pengar på dig än du har råd att bli av med.