STARTSIDA     NYHETER     OM OSS     ALMUÑÉCAR     ATT KOMMA HIT     LEVA OCH BO     ATT HÅLLA KONTAKT    UTFLYKTER

 

I Spanien finns det lokala, regionala och nationella helgdagar och festligheter av alla de slag, Fiestas, Ferias, kulturaktiviteter etc. I Almuñécars kommun händer det så otroligt mycket.

Följ med på: www.news.almunecar.se

 

                        

 

         

 

                           

 

          

 

        

 

 

 

 

   

 

       

 

              

 

 

1 januari  Nyårsdagen och då är det Helgdag och alla affärer är stängda. Grupperna som är här under julen tar sitt årliga julbad, med tomteluvor på. Det är ca 15-16 grader i vattnet.

 

I början av januari är det julkonserter i Almuñécar och i La Herradura

 

                    

 

5 januari   Cabalgata de los Reyes Magos de Oriente, som är barnens julafton med de tre kungarna Melchor, Gaspar och Baltasar. Då kan man se en lång parad full av disneyfigurer och musikkårer på gatorna i centrum. Karameller slängs ut till barnen och alla är uppklädda och dessutom har barnen en väska med sig för att plocka upp allt godis som kastas ut från vagnarna.

 

6 januari   Helgdag. Dia de los Reyes.Trettondagen.

 

20 januari  Fiesta de San Sebastian, Almuñécars martyr. San Sebastian firas i 3 dagar med fest, musik, dans, mat, dryck och fyrverkeri.

 

28 februari  Helgdag. Dia de Andalucia. Firandet av regionens egen dag.

 

Februari/mars   Carnaval. (Farväl till köttet). Fastan firas en hel vecka med fest, parader och musik.

 

19 mars  Fiesta de San José (Josef = fars dag) i La Herradura firas i flera dagar med karuseller, hästshow, tjurfäktning och aktiviteter för barnen och sista kvällen avslutas med ett väldigt stort fyrverkeri.

 

     

 

Mars/april   Semana Santa, Påsk (heliga veckan). Detta är något som man bara måste få uppleva. Processioner och musik i en hel vecka.

 

1 maj   Dia de Trabajo. Arbetarnas dag.      

 

                              

 

3 maj   Dia de la Cruz. Cruces de Mayo firas i flera dagar med utsmyckade kors i hela stan. Vandra gärna runt och se alla.

 

23 Juni   Noche de San Juan. Midsommarafton. Under dagen samlas alla familjer runt den spanska kusten för att hälsa sommaren välkommen, och som enda dag få lov att campa på stränderna. Då är det familjefest med öppna eldar och musik som håller på hela natten.

 

24 Juni   Dia de San Juan. Midsommardagen. En lat, bekväm dag då man skall bada och i alla fall tvätta ansiktet för att behålla sin skönhet. På kvällen är det åter tomt på stränderna, förutom några ton med sopor.

 

16 juli   Dia de Virgen del Carmen som är fiskemännens helgon firas med processioner på gator och till havs. Mycket aktiviteter och musik på Paseon. Samtidigt är det ”Jazz en la Costa”. En veckas musikfest i Majuelo-parken som är en av Spaniens största.

 

15 augusti   Fiesta la Virgen de la Antigua. Almuñécars eget skyddshelgon. En veckas fest med otroligt mycket aktiviteter, bland annat tjurfäktning och hästshow, och som avslutas med ett stort fyrverkeri som samlar tusentals personer.

 

   

 

                     

 

Augusti  Internationell filmfestival FICA

 

29 september  Fiesta de San Miguel. Ärkeängeln San Miguel firas i flera dagar i området Barrio de Castillo vid fästningen San Miguel, med tävlingar i olika sportgrenar, provsmakning av lokal mat samt matservering hela dagarna, flamencouppvisning och en vandring från Castillo i La Herradura, över Cotobro och upp till fästningen San Miguel, och en procession med ärkeängeln genom gatorna i gamla stan. Sista dagen avslutas med ett stort fyrverkeri.

 

12 oktober   Helgdag. Dia de la Hispanidad. Spaniens nationaldag då man firar att Cristoffer Columbus kom med sina 3 skepp till Amerika år 1492.

 

Oktober   Fiesta de la Chirimoya i Torrecuevas. Fiesta för chirimoya med mat och provsmakning.

 

1 november  Helgdag. Dia de Todos los Santos. Alla Helgons Dag. Då bör man bara gå upp till el cementerio/kyrkogården, och se alla blommor och stearinljus. Vackert !

 

6 december  Helgdag. Dia de la Constitucion. Spaniens författningsdag som firas till minnet av folkomröstningen 1978 då den spanska grundlagen godkändes.

 

8 december  Dia de la Inmaculada Concepcion de Maria

 

24 december  La Noche Buena är julafton.

 

            

 

25 december  Helgdag. Dia de Navidad.

 

28 december   Dia de los Santos Inocente

 

31 december  La Noche Vieja är nyårsafton. Vid 12-slaget skall man äta upp sina 12 vindruvor, så att kan man önska sig något. –Och det slår in !!

 

Mer detaljer finns på www.news.almunecar.se

 

               

Varje by har sin egen fest. Hela Spanien är fullt av fiestas med allt från vin, frukt, grönsaker, fyrverkeri, tjurfäktning etc. Det finns fiestas för nästan allting, om inte, så hittar man på något nytt.

 

             

De mest kända fiestorna är tjurrusningen i Pamplona, Moros y Cristianos i Alicante, fyrverkeriet Las Fallas i Valencia och Semana Santa (påskveckan). Är man rörlig och intresserad av festligheter så har man kommit till rätt land.

 

    

 

                               

  

 

 

 

                         

Almuñécar

CostaTropical

Spanien

Historia

Museum

Restauranger

Marknad

Kultur

Flamenco

Fiestas

Aktiviteter

Stränder

Sommar

Rättshjälp